top of page

Botezul, ce trebuie sa stimDe foarte mult timp botezul copiilor reprezinta una dintre cele mai importante traditii pe care crestin-ortodocsii le tin cu sfintenie. Iata care sunt cele mai importante obiceiuri, datini si traditii de botez.

In primul rand, se obisnuieste ca nasii de botez sa se aleaga fie din familie, fie sa se mosteneasca. Conform traditiei, nasii de cununie trebuie sa boteze doar primul copil, in timp ce pe al doilea il vor boteza doar daca acestia vor.

Lumanarea de botez reprezinta lumina din sufletul fiecarui prunc botezat si este obligatia nasului. Potrivit obiceiului, lumanarea trebuie sa fie impodobita cu flori de crin, frunze de feriga si floricele din floarea miresei. Crinul este cunoscuta de toti credinciosii ca fiind floarea Maicii Domnului, in timp ce feriga se pune pentru ca puncul sa aiba spor si sa fie sanatos. Mai mult, florile din floarea miresei se pun pentru ca pruncul sa nu aiba cununii legate.

Panglica sau fasa de botez trebuie sa fie de culoare roz sau rosie pentru fetite si albatra pentru baieti. In plus, aceasta nu trebuie sa fie scurta pentru ca pruncul sa nu se casatoreasca prea repede, insa nici prea lunga pentru ca copilul sa se casatoreasca prea tarziu.

Obiceiul cere ca nasii sa pregateasca pentru infasatul pruncului intr-o panza alba, necusuta si nefinisata, deoarece si Iisus Hristos a fost infasat astfel. Aceasta panza de infasare trebuie sa masoare trei metri.

Odata cu savarsirea botezului, nasii trebuie sa puna copilului o cruciulita de argint la gat in timp ce nasa trebuie sa infaseze copilul.

Pentru slujba de botez, parintii bebelusului trebuie sa aduca la biserica ulei si vin pentru mirungere si impartasanie. Ei trebuie sa organizeze si ospatul.

Dupa ce este adus acasa de la biserica, bebelusul este pus in pragul casei de nasa care obisnuia sa ii spuna mamei inainte ca aceasta sa il ia de jos: “Pagan mi l-ai dat, crestin ti l-am adus”.

In trecut, nu se obisnuia cu invitatii la petrecerea de botez. Venea orisicine dorea si aduceau cu ei mancare. In timp ce femeile obisnuiau sa aduca farfurii pline pana la refuz cu mancare, barbatii erau responsabili cu bautura.

Tot la petrecere se aducea si muzica. In zilele noastra, la petrecerea de botez se invita nasii, rudele, prietenii si vecinii, in timp ce petrcerea se face si cu dar. Invitatii fie dau bani, fie cadouri pentru copilas.

Dupa ce bebelusul s-a nascut, nu este bine sa se vina cu daruri. De fapt, doar cei apropiati familiei vin sa vada micul copil. Acestia aduc mancare deoarece lauza nu are voie sa pregateasca niciun fel de mancare pentru sase saptamani.

In unele regiuni ale tarii se mai obisnuieste sa se lase banuti pe pieptul copilului, ca sa aiba parte de noroc, sau in scutec pentru a avea parte de un somn linistit. Nasii se ocupa de cumparatul trusoului, a costumaselor si a paturii. Totusi, daca bebelusul este fata, acestia cumpara si cercei.

A doua zi dupa savarsirea botezului are loc si scoatearea din mir a copilului. In timpul ritualului imbaierii, lumanarea de botez trebuie sa ramana aprinsa, iar la sfarsit aceasta se stinge fie de tavan, fie de tocul usii. Mai apoi, lumanarea se despodobeste de toate elementele decorative si se pastreaza intr-un loc uscat in pozitie dreapta. De asemenea, aceasta nu trebuie sa se incovoaie sau sa se rupa.

Motul taiat se pastreaza ca amintire impreuna cu lumanarea de botez, pana cand copilul va implini sapte ani.

Apa din cadita trebuie neaparat sa contina urmatoarele:

1. Flori, pentru ca bebelusul sa fie frumos.

2. Bani, pentru ca sa aiba cel mic avere.

3. Apa Sfintita, pentru ca bebelusul sa fie la fel de curat ca aceasta.

4. Pietre, pentru ca el sau ea sa fie puternic.

5. Busuioc, ca sa miroasa frumos.

6. Miere, ca sa fie dulce.

7. Picatura din lumanarea de botez

8. Potcoava, pentru ca pruncul sa aiba noroc

9. Inel, ca bebelusul sa aiba parul cret.

10. Romanita si menta, pentru ca bebelusul sa creasca usor si sa fie sanatos.

11. Floare de mac, pentru a avea un somn linistit

12. Pene, ca sa fie la fel de usor ca pana.


8 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page